Csütörtök Este

A Kollégium legfontosabb, az alapítás óta folyó, heti rendszerességgel sorra kerülő programja a Csütörtök Este. A program célja, hogy a kollégisták találkozzanak kiemelkedő személyiségekkel, nem csupán természettudósokkal, hanem írókkal, politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, egyházi személyiségekkel, szembesüljenek a tudomány, vagy a társadalom szempontjából érdekes és aktuális kérdésekkel. A más területek megismerése mellett fontos az előadó személye, életútjának tanulsága is.

Büszkék vagyunk arra, hogy könnyen tudunk vendégeket találni, meghívásainkat általában szívesen fogadják. Ennek köszönhetően olyan híres személyiségek mint Faludy György, Göncz Árpád, Sebestyén Márta, Lugosi Lugo László, Sólyom László, Erdő Péter, Fabiny Tamás, Habsburg Ottó, Ormos Mária, Hoffmann Rózsa, Járóka Lívia, Jókai Anna, Hack Péter, Schlett István, Szinetár Miklós, Tabajdi Csaba, Szájer József, Kövér László, Szász Károly, vagy a természettudósok közül Lovász László, Freund Tamás, Bencze Gyula, Roska Tamás és még sokan mások.

Az előadásokra olyan friss szellemi légkör jellemző amely nemcsak a hallgatóságnak, hanem az előadóknak is élményt jelent. „Nagyon nagy öröm volt számomra, hogy a tudomány iránt érzett lelkesedésemet ezzel a világosfejű, tiszta szívű csapattal – barátaimmal – egy jó beszélgetés keretében megoszthattam” – írta vendégkönyvünkbe Csermely Péter, a SOTE Orvosi Vegytani és Patológiai Intézetének professzora.

Az előadások szorgalmi időszakban csütörtökönként este 18 óra 15-kor kezdődnek, diszkusszióval együtt kb. 1-1.5 órásak. Helyszínük a Bolyai Kollégium 104-es előadója (I. emelet). A rendezvény nyitott, szívesen látjuk az Egyetem polgárait, a Baráti Kör tagjait, de más érdeklődőket is.

Az aktuális, 2017/2018 I. féléves program

Dátum, időpontElőadó, vezetőCím, téma
szeptember 14.Évnyitó
szeptember 21.Vitafórum a Kollégium felvételi és tanulmányi szabályzatairól
szeptember 28.Bólyaavató
október 5.ifj. Szántay CsabaMilyen a jó kutató?
október 12.Hollerung GáborA megérthető zene
október 19.Török JánosWikipédia: Az emberi viselkedés fizikus szemmel
október 26.Rózsa BalázsFast 3D imaging of neuronal and dendritic spine assemblies in the visual cortex to understand neuronal computation in behaving animals
november 2.Őszi szünet
november 9.Puskin: Borisz Godunov (Katona József Színház)
november 16.Látogatás az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében
november 23.Forró LászlóNanotechnológiáról fizikus szemmel
november 30.Ürge LászlóA tudományos kutatás, az innováció és a gazdasági hasznosulás összefüggései - tévhitek és valóság belülről nézve
december 7.Félévzáró, BElZeBuB