Csütörtök Este

A Kollégium legfontosabb, az alapítás óta folyó, heti rendszerességgel sorra kerülő programja a Csütörtök Este. A program célja, hogy a kollégisták találkozzanak kiemelkedő személyiségekkel, nem csupán természettudósokkal, hanem írókkal, politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, egyházi személyiségekkel, szembesüljenek a tudomány, vagy a társadalom szempontjából érdekes és aktuális kérdésekkel. A más területek megismerése mellett fontos az előadó személye, életútjának tanulsága is.

Büszkék vagyunk arra, hogy könnyen tudunk vendégeket találni, meghívásainkat általában szívesen fogadják. Ennek köszönhetően olyan híres személyiségek mint Faludy György, Göncz Árpád, Sebestyén Márta, Lugosi Lugo László, Sólyom László, Erdő Péter, Fabiny Tamás, Habsburg Ottó, Ormos Mária, Hoffmann Rózsa, Járóka Lívia, Jókai Anna, Hack Péter, Schlett István, Szinetár Miklós, Tabajdi Csaba, Szájer József, Kövér László, Szász Károly, vagy a természettudósok közül Lovász László, Freund Tamás, Bencze Gyula, Roska Tamás és még sokan mások.

Az előadásokra olyan friss szellemi légkör jellemző amely nemcsak a hallgatóságnak, hanem az előadóknak is élményt jelent. „Nagyon nagy öröm volt számomra, hogy a tudomány iránt érzett lelkesedésemet ezzel a világosfejű, tiszta szívű csapattal – barátaimmal – egy jó beszélgetés keretében megoszthattam” – írta vendégkönyvünkbe Csermely Péter, a SOTE Orvosi Vegytani és Patológiai Intézetének professzora.

Az előadások szorgalmi időszakban csütörtökönként este 18 óra 15-kor kezdődnek, diszkusszióval együtt kb. 1-1.5 órásak. Helyszínük a Bolyai Kollégium 104-es előadója (I. emelet). A rendezvény nyitott, szívesen látjuk az Egyetem polgárait, a Baráti Kör tagjait, de más érdeklődőket is.

Az aktuális, 2018/2019 II. féléves program

Dátum, időpontElőadó, vezetőCím, téma
február 14.Félévnyitó + Közgyűlés (kezdés 18:00-kor !!!)
február 21.Fokasz NikoszPolgárok vagy potyautasok?
február 28.Zoletnik SándorAz igazi napenergia: szabályozott magfúzió
március 7.Domokos GáborOumuamua, a Gömböc és a Mars kavicsai
március 14.Ferencz OrsolyaBurokban született emberiség
március 21.Mátyus PéterGyógyszerinnováció: Igények, lehetőségek és eredmények
március 28.Scheuer GyulaBeszélgetés a kancellárral
április 4.Vicsek TamásKollektív mozgás
április 11.Nusser ZoltánSzinapszisok sokszínűsége a központi idegrendszerben
április 18.Tavaszi szünet
április 25.Katona József Színház - Fejes Endre - Tasnádi István: Rozsdatemető 2.0
május 2.Persányi MiklósÁllati történetek - Mit csinál az állatkertész?
május 9.Eötvös-nap
május 16.Évzáró + BElZeBuB