Csütörtök Este

A Kollégium legfontosabb, az alapítás óta folyó, heti rendszerességgel sorra kerülő programja a Csütörtök Este. A program célja, hogy a kollégisták találkozzanak kiemelkedő személyiségekkel, nem csupán természettudósokkal, hanem írókkal, politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, egyházi személyiségekkel, szembesüljenek a tudomány, vagy a társadalom szempontjából érdekes és aktuális kérdésekkel. A más területek megismerése mellett fontos az előadó személye, életútjának tanulsága is.

Büszkék vagyunk arra, hogy könnyen tudunk vendégeket találni, meghívásainkat általában szívesen fogadják. Ennek köszönhetően olyan híres személyiségek mint Faludy György, Göncz Árpád, Sebestyén Márta, Lugosi Lugo László, Sólyom László, Erdő Péter, Fabiny Tamás, Habsburg Ottó, Ormos Mária, Hoffmann Rózsa, Járóka Lívia, Jókai Anna, Hack Péter, Schlett István, Szinetár Miklós, Tabajdi Csaba, Szájer József, Kövér László, Szász Károly, vagy a természettudósok közül Lovász László, Freund Tamás, Bencze Gyula, Roska Tamás és még sokan mások.

Az előadásokra olyan friss szellemi légkör jellemző amely nemcsak a hallgatóságnak, hanem az előadóknak is élményt jelent. „Nagyon nagy öröm volt számomra, hogy a tudomány iránt érzett lelkesedésemet ezzel a világosfejű, tiszta szívű csapattal – barátaimmal – egy jó beszélgetés keretében megoszthattam” – írta vendégkönyvünkbe Csermely Péter, a SOTE Orvosi Vegytani és Patológiai Intézetének professzora.

Az előadások szorgalmi időszakban csütörtökönként este 18 óra 15-kor kezdődnek, diszkusszióval együtt kb. 1-1.5 órásak. Helyszínük a Bolyai Kollégium 104-es előadója (I. emelet). A rendezvény nyitott, szívesen látjuk az Egyetem polgárait, a Baráti Kör tagjait, de más érdeklődőket is.

Az aktuális, 2016/2017 II. féléves program

Dátum, időpontElőadó, vezetőCím, téma
február 16.Félévnyitó + Közgyűlés
február 23.Csabai IstvánBig Bang-től a Bitcoinig: Big Data a tudományokban
március 2.Timár Gábor, Molnár GáborGeofizika a régi térképek új életre keltésében
március 9.Farkas BertalanAz egyetlen magyar űrrepülés története
március 16.Thália Színház: Moszkva - Petuski
március 23.Miklósi ÁdámMit tanít a kutya az emberről, az ember a kutyáról, és mindketten a robotokról?
március 30.Hokker ZsoltReformáció 500, azaz ötszáz éve örömhír
április 6.Jankovics MarcellHogyan lesz a rítusból, ünnepből népszokás, sport, játék, giccsparádé, politika
április 13.Tavaszi szünet
április 20.Eckhardt GáborKabBachlisztika - avagy egy utolsó mű rejtélye
április 27.Látogatás az Egis Gyógyszergyár Tudományos és Technológiai Központjában
május 4.Jánosi ImreÓceanográfia a garázsban
május 11.Eötvös nap
május 18.Évzáró + BElZeBuB