Kerekasztal-beszélgetés (2016. 10. 20.)

A TTK humánerőforrás-politikájának reformtervezete szerint csak az kaphatna végleges oktatói kinevezést a karon, aki nemzetközi szinten kiemelkedő tudományos eredményekkel, tapasztalatokkal rendelkezik. Az álláshelyeket nemzetközi fórumokon meghirdetett pályázatok révén lehetne betölteni. A reformok keretében továbbá fokozatosan megszűnne a tanársegédek alkalmazása, akiket az adjunktusi szint elérésére biztatnának.

A reformtervek kritikusai szerint a magyar tudósok jelenleg nem tudják felvenni a versenyt a nemzetközi pozíciókért, ahol nagyságrendekkel kedvezőbb körülmények fogadják a pályakezdőket. A tudományos teljesítmények pedig szakterületenként eltérnek, ezért kérdéses, hogy miként lesz egységes az adjunktusi pozícióba lépés kritériuma. Jó lenne tisztább képet kapni arról is, hogy tulajdonképpen a reform milyen célt szolgál. Kérdés továbbá, hogy jelenleg milyen fázisban van a reformok végrehajtása, hogyan nézne ki az ideális életpálya a PhD-tól az adjunktus pozícióig, és hogyan alakul majd a reformok anyagi háttere.

A kerekasztal-beszélgetés célja az egyes vélemények ismertetése, a párbeszéd és az egyeztetés elősegítése, valamint egy közös, előremutató álláspont kialakítása. A beszélgetésben részt vesz dr. Surján Péter, a TTK dékánja, dr. Timár Gábor, a Geofizikai és Űrtudományi Tanszék vezetője, Hoksza Zsolt, a TTK Hallgatói Önkormányzatának elnöke, dr. Kürti Jenő, a Bolyai Kollégium igazgatója és Pálos Zsófia, a Kollégium Választmányának elnöke. A beszélgetés moderátora Bágyi Barnabás lesz.

Vissza az előadásokhoz