Beszámoló az NTP-SZKOLL-13-0032 pályázat támogatásával

A) Tagtoborzás

A Kollégium utánpótlásának biztosítása céljából az Egyetem nyílt napján, valamint tanulmányi versenyeken jelent meg az ELTE Szakkollégium standdal. Itt az érdeklődőknek szórólapokat és információkat adtak át.

B) Nyelvórák

Német nyelvkurzuson vett részt hat hallgató.

C) Konferenciarészvétel

A Szakkollégium szakmai programjának fontos része a tudományos kutatás. Ennek megfelelően fontos, hogy a kollégisták részt tudjanak venni külföldi konferenciákon is. Bodó Kinga és Szikszai Lőrinc a lengyelországi Winter Kindergarten of Theoretical Physics nevű konferencián vettek részt 2014 március 2.-9. között. Ezt a konferenciát kifejezetten nemzetközi diákoknak hirdették meg, akik készülhettek rövidebb és hosszabb elõadással vagy poszterrel. A konferencián sok igényes előadást hallgathattak meg a diáktársaktól, a poszterek is elég jól sikerültek. Ezen kívül lehetőségük volt a 50th Karpacz Winter School of Theoretical Physics nevű téli iskola előadásait is meghallgatni, amelyek témája nagyrészt a kondenzált anyagok fizikájával volt kapcsolatos. Továbbá minden este meghívott professzorok jöttek vendégelőadást tartani a diákoknak. Kánnár Dániel 2014. február 18. és 2014. február 21. között részt vett a Workshop on Theoretical Chemistry in Mariapfarr 2014 konferencián, mely évente kerül megrendezésre Mariapfarr községben, Ausztriában. Az idei konferencia alcíme New wavefunction methods and entanglement optimizations in quantum chemistry volt. A konferencia szeminárium jellegű, melyen szakértők tartanak előadásokat az elméleti kémián belül minden évben más-más, speciális témáról. A szeminárium célja, hogy a mester és PhD hallgatók, valamint fiatal kutatók megismerkedjenek a tudományterület alapjait képező fontos ismeretekkel, illetve az újonnan kifejlesztett módszerek előnyeit és alkalmazási lehetőségeit.

D) Kirándulás

A három napos túrázós kirándulás alatt a párnalávák, az ásványgyűjtés, a növényhatározás és az egérsimogatás mellett társas- és asszociációs játékok kerültek be a Bolyai Kollégium 2014-es közös kirándulásának programjába. A tavaszi szünet első napján utaztak el 28-an Szarvaskőre, a Bükk délnyugati részére. Első túrájuk a szarvaskői tanösvényen vezetett végig: felmásztak a közeli kilátóba, megnézték a szarvaskői vár romjait, illetve felkeresték a környék híres párnalávás feltárásait. Néhány órás Bang! és Citadella után éjszakai túrára indultak, aminek során a vállalkozó kedvűek lámpa nélkül verekedték át magukat a bozótoson, míg a többiek a kijelölt úton jutottak el a kilátóig, amire másodszorra is felmásztak. A második nap átbuszoztak Szilvásváradra, ahol megnézték a pisztrángos tavakat, a Fátyol-vízesést és az ősemberbarlangot, majd nekivágtak a látszólag soha véget nem érő meredek emelkedőnek, ami a Bükk legmagasabb pontjára, Istállós-kőre vezetett. Újra Szilvásvárad felé vették az irányt, útközben pedig megváltoztatták az eredetileg betervezett útvonalukat - így találtak rá véletlenül (a földtudósok örömére) a gerenna-vári rétegtani alapszelvényre, és egy gyönyörű kilátóhelyre. A kirándulás utolsó nagyobb megállója a Milleniumi Kilátó volt. Este közös bográcsozás és asszociációs játék volt a program, amit újabb társasozás és kártyázás követett. A harmadik nap Bélapátfalva volt az úti cél, ahol egy újabb tanösvényt néztek ki maguknak. A palabánya kőtengerében nekiálltak az ásványgyűjtésnek, majd feljutottak a bélapátfalvai bányaudvarra néző kilátóhelyre. Bélapátfalvára visszaérve hazaindultak.

E) Színházlátogatás

Két közös színházlátogatásra is sor került, a Nemzeti Színházban a Fodrásznő és az Egyfelvonásos komédiák című darabot nézték meg közösen a kollégisták.

F) Testvérkollégium meglátogatása

Idén május 9-11. között negyedik alkalommal került megrendezésre a Bolyai Kollégium kolozsvári kirándulása. A kirándulás célja hagyományosan a bolyais kollégisták és a kolozsvári Apafi Kollégium diákjainak egymással történő megismerkedése, közelebbi kapcsolatok kialakítása, valamint Kolozsvár városának feltérképezése. Az idei évben az egyik célt nem sikerült megvalósítani, ugyanis kolozsvári társaik nem voltak túl kommunikatívak, nem töltöttek túl sok időt a bolyaisokkal. Ennek az egyik oka talán az lehetett, hogy ekkor kerültek megrendezésre a Kolozsvári Napok, melynek keretében az egyetemisták mindenféle vetélkedőkön, sportversenyekben vettek részt egymással, de ebbe a vendégek nem igazán tudtak beintegrálódni. A várost azonban alaposan bejárták. Megnézték a régi városrészt, ahol megtalálható a város legfőbb nevezetessége, Mátyás király szülőháza, valamint a Főteret, ahol a Szent Mihály-templom és a Mátyás király emlékmű látható. Jártak a Babes – Bolyai Egyetem épületében, megnézték a város botanikus kertjét, melyben rengeteg különféle növény található. A második napon, miközben a város egyik legnagyobb parkjában sétáltak a bolyaisok, egy hagyományőrző rendezvénybe botlottak. Így lehetőségük volt felpróbálni a különböző középkori harci jelmezeket, a vásárban régiségeket vásárolni, valamint este megnézni egy két órás harci bemutatót.

G) Könyvvásárlás

A Bolyai Kollégium könyvtára a hallgatók igényeinek megfelelően idegennyelvű és magyar nyelvű szakkönyvekkel gyarapodott.