Szilágyi Áron előadása (2024-03-07)

Doromb, a szabadság hangszere

Szilágyi Áron dorombjátékos, dorombkészítő előadása a világ egyik legősibb hangszeréről.

Hogyan vezet az út a szemétben talált villától és biciklilánctól a legnagyobb színpadokig? Mit keresnek a szibériai sámánok egy portugál trance fesztiválon? Mi az a rezgés, ami összeköti az Ainu őslakost és a szicíliai programozót? Hogyan adhat szárnyakat egy apró kis vasdarab? Van-e értelme ma kézműves családi hagyományt továbbvinni? Hogyan növesszünk olyan antennákat, amik megérzik a küldetésre elhívó szót, még akkor is, ha az teljesen őrültségnek hangzik? Miként ad szabadságot ez az apró, primitív hangszer?

Többek között ezekre a kérdésekre is megkapjuk a választ Szilágyi Áron előadásából. Szilágyi Áron a svájci székhelyű Nemzetközi Dorombszövetség főtitkára, Magyarország egyetlen hangszermúzeumának, a Leskowsky Hangszergyűjteménynek a vezetője, nemzetközi hírű dorombjátékos, dorombkészítő. Édesapja, Szilágyi Zoltán a világ egyik legismertebb dorombkészítő mestere, hangszerei öt kontinens hangszerboltjaiban megtalálhatók.

Szilágyi Áron eddig több mint 40 országban tartott doromb workshopot, koncertet, egyetemi előadásokat. Hazai és külföldi Tv-knek készített ismeretterjesztő műsorokat, oktató videóiból több ezren tanultak meg dorombon játszani. Az általa vezetett hangszermúzeumban számtalan gyermekkel és felnőttel szerettette meg a hangszerek világát. Emellett fesztiválokat szervez, lemezkiadót vezet és Zoord zenekarával koncertezik. Két gyermek édesapja.

Vissza az előadásokhoz