Csütörtök Este

A Kollégium legfontosabb, az alapítás óta folyó, heti rendszerességgel sorra kerülő programja a Csütörtök Este. A program célja, hogy a kollégisták találkozzanak kiemelkedő személyiségekkel, nem csupán természettudósokkal, hanem írókkal, politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, egyházi személyiségekkel, szembesüljenek a tudomány, vagy a társadalom szempontjából érdekes és aktuális kérdésekkel. A más területek megismerése mellett fontos az előadó személye, életútjának tanulsága is.

Büszkék vagyunk arra, hogy könnyen tudunk vendégeket találni, meghívásainkat általában szívesen fogadják. Ennek köszönhetően olyan híres személyiségek tiszteltek meg minket, mint Faludy György, Göncz Árpád, Sebestyén Márta, Lugosi Lugo László, Sólyom László, Erdő Péter, Fabiny Tamás, Habsburg Ottó, Ormos Mária, Hoffmann Rózsa, Járóka Lívia, Jókai Anna, Hack Péter, Schlett István, Szinetár Miklós, Tabajdi Csaba, Kövér László, Szász Károly, vagy a természettudósok közül Lovász László, Freund Tamás, Bencze Gyula, Roska Tamás és még sokan mások.

Az előadásokra olyan friss szellemi légkör jellemző amely nemcsak a hallgatóságnak, hanem az előadóknak is élményt jelent. „Nagyon nagy öröm volt számomra, hogy a tudomány iránt érzett lelkesedésemet ezzel a világosfejű, tiszta szívű csapattal – barátaimmal – egy jó beszélgetés keretében megoszthattam” – írta vendégkönyvünkbe Csermely Péter, a SOTE Orvosi Vegytani és Patológiai Intézetének professzora.

Az előadások szorgalmi időszakban csütörtökönként este 18 óra 15-kor kezdődnek, diszkusszióval együtt kb. 1-1.5 órásak. Helyszínük a Bolyai Kollégium 104-es előadója (I. emelet). A rendezvény nyitott, szívesen látjuk az Egyetem polgárait, a Baráti Kör tagjait, de más érdeklődőket is.

Az aktuális, 2023/2024 I. féléves program

Dátum, időpontElőadó, vezetőCím, téma
szeptember 28.Matolcsi DávidAz emberfölötti mesterséges intelligencia veszélye
október 12.NANE-PATENT EgyesületekEgyütt Egyenlően és Kapcsolódj be! erőszak prevenciós foglalkozás bemutató
október 19.Magyar Waldorf Szövetség
október 26.Pintér GergőMilyen matematikusként fizikusokkal együttműködve, fizikai problémákon dolgozni? - Differential topology
november 2.Őszi szünet
november 9.MU színházKözösségi és befogadó színház Újbudán
november 16.Bernáth László
november 23.A természettudományos tehetséggondozás kihívásai - kerekasztal beszélgetés & vita
november 30.Dr. Farkas AlexandraÉlményalapú tudománykommunikáció a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen
december 7.Csutka IstvánThru hike, azaz hosszú távú túrázás