Csütörtök Este

A Kollégium legfontosabb, az alapítás óta folyó, heti rendszerességgel sorra kerülő programja a Csütörtök Este. A program célja, hogy a kollégisták találkozzanak kiemelkedő személyiségekkel, nem csupán természettudósokkal, hanem írókkal, politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, egyházi személyiségekkel, szembesüljenek a tudomány, vagy a társadalom szempontjából érdekes és aktuális kérdésekkel. A más területek megismerése mellett fontos az előadó személye, életútjának tanulsága is.

Büszkék vagyunk arra, hogy könnyen tudunk vendégeket találni, meghívásainkat általában szívesen fogadják. Ennek köszönhetően olyan híres személyiségek mint Faludy György, Göncz Árpád, Sebestyén Márta, Lugosi Lugo László, Sólyom László, Erdő Péter, Fabiny Tamás, Habsburg Ottó, Ormos Mária, Hoffmann Rózsa, Járóka Lívia, Jókai Anna, Hack Péter, Schlett István, Szinetár Miklós, Tabajdi Csaba, Szájer József, Kövér László, Szász Károly, vagy a természettudósok közül Lovász László, Freund Tamás, Bencze Gyula, Roska Tamás és még sokan mások.

Az előadásokra olyan friss szellemi légkör jellemző amely nemcsak a hallgatóságnak, hanem az előadóknak is élményt jelent. „Nagyon nagy öröm volt számomra, hogy a tudomány iránt érzett lelkesedésemet ezzel a világosfejű, tiszta szívű csapattal – barátaimmal – egy jó beszélgetés keretében megoszthattam” – írta vendégkönyvünkbe Csermely Péter, a SOTE Orvosi Vegytani és Patológiai Intézetének professzora.

Az előadások szorgalmi időszakban csütörtökönként este 18 óra 15-kor kezdődnek, diszkusszióval együtt kb. 1-1.5 órásak. Helyszínük a Bolyai Kollégium 104-es előadója (I. emelet). A rendezvény nyitott, szívesen látjuk az Egyetem polgárait, a Baráti Kör tagjait, de más érdeklődőket is.

Az aktuális, 2017/2018 II. féléves program

Dátum, időpontElőadó, vezetőCím, téma
február 15.Félévnyitó + Közgyűlés
február 22.Prószéky GáborA számítógépes szövegértés felé – néhány meglepetéssel
március 1.Tokár GézaA Minority SafePack és a felvidéki magyar kisebbség helyzete
március 8.Alpár AlánRendezett ricsaj: idegsejtek ökölharca a párbeszédért
március 22.Ürge-Vorsatz DiánaÉghajlatváltozás: tények és tévhitek
március 29.Tavaszi szünet
április 5.Radics KornéliaWeather ready - climate smart, azaz Változó éghajlat - növekvő veszélyek?
április 12.Láng BenedekElavultak-e a régi titkosírások?
április 19.Hajdu ZsanettA trópusok ajándékai: amazóniai tradícióktól a gyógynövényalapú készítményekig
április 26.Vígszínház: Egy éj a paradicsomban
május 3.Oláh AnnaBolyai János egyetemes matematikatörténeti jelentősége - BETEGSÉG MIATT ELMARADT
május 10.Eötvös-nap
május 17.Évzáró + BElZeBuB