Csütörtök Este

A Kollégium legfontosabb, az alapítás óta folyó, heti rendszerességgel sorra kerülő programja a Csütörtök Este. A program célja, hogy a kollégisták találkozzanak kiemelkedő személyiségekkel, nem csupán természettudósokkal, hanem írókkal, politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, egyházi személyiségekkel, szembesüljenek a tudomány, vagy a társadalom szempontjából érdekes és aktuális kérdésekkel. A más területek megismerése mellett fontos az előadó személye, életútjának tanulsága is.

Büszkék vagyunk arra, hogy könnyen tudunk vendégeket találni, meghívásainkat általában szívesen fogadják. Ennek köszönhetően olyan híres személyiségek mint Faludy György, Göncz Árpád, Sebestyén Márta, Lugosi Lugo László, Sólyom László, Erdő Péter, Fabiny Tamás, Habsburg Ottó, Ormos Mária, Hoffmann Rózsa, Járóka Lívia, Jókai Anna, Hack Péter, Schlett István, Szinetár Miklós, Tabajdi Csaba, Szájer József, Kövér László, Szász Károly, vagy a természettudósok közül Lovász László, Freund Tamás, Bencze Gyula, Roska Tamás és még sokan mások.

Az előadásokra olyan friss szellemi légkör jellemző amely nemcsak a hallgatóságnak, hanem az előadóknak is élményt jelent. „Nagyon nagy öröm volt számomra, hogy a tudomány iránt érzett lelkesedésemet ezzel a világosfejű, tiszta szívű csapattal – barátaimmal – egy jó beszélgetés keretében megoszthattam” – írta vendégkönyvünkbe Csermely Péter, a SOTE Orvosi Vegytani és Patológiai Intézetének professzora.

Az előadások szorgalmi időszakban csütörtökönként este 18 óra 15-kor kezdődnek, diszkusszióval együtt kb. 1-1.5 órásak. Helyszínük a Bolyai Kollégium 104-es előadója (I. emelet). A rendezvény nyitott, szívesen látjuk az Egyetem polgárait, a Baráti Kör tagjait, de más érdeklődőket is.

Az aktuális, 2019/2020 I. féléves program

Dátum, időpontElőadó, vezetőCím, téma
szeptember 12.Tanévnyitó + Közgyűlés
szeptember 19.Lente GáborMítoszok a vízilónaptejről – két ismeretterjesztő könyv és ami mögöttük van
szeptember 26.Béres JózsefEgy csepptől az egészség teljességéig
október 3.Bólyaavató
október 10.Aszódi AttilaAtomenergia - átok vagy áldás?
október 17.Tölgyessy PéterVolt egyszer egy rendszerváltás – „a csodák éve” vagy minden bajunk kezdete?
október 24.Cserti JózsefEötvös Loránd, a fizikus
október 31.Őszi szünet
november 7.Harangi SzabolcsFelébredhetnek a hosszan szunnyadó tűzhányók?
november 14.Szunomár ÁgnesA digitális nagy ugrás? - Lassulás és modernizációs stratégiaváltás Kínában
november 21.Centrál Színház - Michael Frayn: Függöny fel!
november 28.Mérő LászlóAz ész segédigéi - A tudás és a nemtudás pszichológiája
december 5.Garai ImreA Báró Eötvös József Collegium szerepe a középiskolai tanárképzés megújításában
december 12.Félévzáró + BElZeBuB