Csütörtök Este

A Kollégium legfontosabb, az alapítás óta folyó, heti rendszerességgel sorra kerülő programja a Csütörtök Este. A program célja, hogy a kollégisták találkozzanak kiemelkedő személyiségekkel, nem csupán természettudósokkal, hanem írókkal, politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, egyházi személyiségekkel, szembesüljenek a tudomány, vagy a társadalom szempontjából érdekes és aktuális kérdésekkel. A más területek megismerése mellett fontos az előadó személye, életútjának tanulsága is.

Büszkék vagyunk arra, hogy könnyen tudunk vendégeket találni, meghívásainkat általában szívesen fogadják. Ennek köszönhetően olyan híres személyiségek tiszteltek meg minket, mint Faludy György, Göncz Árpád, Sebestyén Márta, Lugosi Lugo László, Sólyom László, Erdő Péter, Fabiny Tamás, Habsburg Ottó, Ormos Mária, Hoffmann Rózsa, Járóka Lívia, Jókai Anna, Hack Péter, Schlett István, Szinetár Miklós, Tabajdi Csaba, Szájer József, Kövér László, Szász Károly, vagy a természettudósok közül Lovász László, Freund Tamás, Bencze Gyula, Roska Tamás és még sokan mások.

Az előadásokra olyan friss szellemi légkör jellemző amely nemcsak a hallgatóságnak, hanem az előadóknak is élményt jelent. „Nagyon nagy öröm volt számomra, hogy a tudomány iránt érzett lelkesedésemet ezzel a világosfejű, tiszta szívű csapattal – barátaimmal – egy jó beszélgetés keretében megoszthattam” – írta vendégkönyvünkbe Csermely Péter, a SOTE Orvosi Vegytani és Patológiai Intézetének professzora.

Az előadások szorgalmi időszakban csütörtökönként este 18 óra 15-kor kezdődnek, diszkusszióval együtt kb. 1-1.5 órásak. Helyszínük a Bolyai Kollégium 104-es előadója (I. emelet). A rendezvény nyitott, szívesen látjuk az Egyetem polgárait, a Baráti Kör tagjait, de más érdeklődőket is.

Az előadássorozat a járványügyi helyzet miatt március 12-től felfüggesztve

Az aktuális, 2019/2020 II. féléves program

Dátum, időpontElőadó, vezetőCím, téma
február 13.Félévnyitó + Közgyűlés
február 20.Agócs GergelyDumma-daribi dachma-daribi - A magyar népzene párhuzamai az Észak-kaukázusi türk népek zenefolklórjában
február 27.Csóka EndreA világ játékelméleti szemmel
március 5.Dr. Nagy PéterRedox biológia az onkológia világában
március 12.Szőnyi FerencA képesség határa, avagy: határtalanok vagyunk?
március 19.Görög IbolyaEurópaiság – Amikor a viselkedésnek már tétje van – protokoll tanácsok állásinterjúhoz, életkezdéshez
március 26.Vásárhelyi GáborÁllatok és robotok csoportos viselkedése
április 2.Orosz László
április 9.Tavaszi szünet
április 16.Mátyus EditUltra-pontos számítások kis molekulákra
április 23.Belvárosi Színház - Egy német sors
április 30.Eckhardt Gábor"Egy gondolat bánt engemet..." - avagy a makacsság diadala Beethoven zeneműhelyében
május 7.Eötvös-nap
május 14.Évzáró + BElZeBuB