Dr. Nagy Péter előadása (2020-03-05)

Redox biológia az onkológia világában

A modern, célzott terápiás onkológiai kezelések alappilléréül szolgálnak azok az alapkutatások, amelyek az egészséges és tumorsejtek biológiájában jelentkező különbségek feltárására irányulnak. Ilyen alapvető eltérés jelentkezik például a tumorsejtek által endogén utakon termelt Reaktív Oxigén Származékok mennyiségében és minőségében és az azokat közömbösítő folyamatokban. A sejtek ezen redoxibiológiai tulajdonságai lényeges szerepet töltenek be többek között a jelenleg domináló terápiás célpontok, a foszforilációs útvonalak, szabályozásában is.

Kutatócsoportunk a sejten belüli jelátviteli folyamatok redoxireakciók általi vezérlését vizsgálja. Ezen belül a cisztein tiolok oxidatív módosulataira fókuszálunk, amelyeknek meghatározó szerepe van kulcsfehérjék aktiválásában vagy inaktiválásában.

Innovatív megközelítéssel új terápiás lehetőségek felfedezését és a meglévő terápiákra kialakuló rezisztenciáért felelős útvonalak keresését tűztük ki célul. Prezentációm az osztályunk tudományos munkájába hivatott betekintést adni a biológiai és transzlációs kísérleteket előkészítő kémiai vizsgálatainktól kezdve a sejtes rendszerekben végzett kutatásainkon át néhány új in vivo eredményünket is érintve.

Vissza az előadásokhoz