Csizmadia Szilárd előadása (2022-09-22)

The past, present and future of searching for exoplanets and signs of extraterrestrial life in the Galaxy Az exobolygókutatás és a galaxisbeli földönkívüli élet jelei keresésének múltja, jelene és jövője

Az előadó a CoRoT űrtávcső társkutatója (Co-Investigator-a) volt, és a PLATO tervezett ESA-űrtávcső egyik munkacsoportjának vezetője, a PLATO Science Management Team tagja. Használta a Kepler, K2 és TESS űrtávcsövek adatait is. Ezek az űrteleszkópok a más csillagok körül keringő bolygók felfedezését szolgálják: ezeket nevezzük extraszoláris bolygóknak, vagy röviden csak exobolygóknak. Bizonyos, az előadásban ismertetett okok miatt azt várjuk, hogy élet valószínűleg leginkább - bár nem kizárólagosan - lakható zónabeli bolygókon fejlődik ki.

Az előadásban áttekintjük, milyen exobolygó-felfedezések történtek a múltban, és milyen tulajdonságú, a Földre mennyire (nem) hasonlító exobolygókat találtak. Az előadás következő része a PLATO, építés alatt álló európai űrtávcső-rendszerről szól, amelynek reális esélye van arra, hogy napszerű csillagok körüli lakható zónában földszerű bolygót találjon - ezeken lehet a földihez hasonlító életnyomokat keresni majd az ARIEL és még későbbi tervezett műholdakkal. Az előadásban szólunk arról is, hogy mi motiválja a földönkívüli élet keresését, és jelenleg milyen módszereket tartunk a legalkalmasabbnak nem földi eredetű, földönkívüli élet detektálására.

Vissza az előadásokhoz