Levelezős csapatverseny – 1. feladatsor

I. feladat

Gyümölcslepárló berendezés vizsgálata. Hogyan működik egy egyszerű lepárló, milyen technológiával lehetséges töményebb italok előállítása? Lepárló berendezés

Egy jó barátod, Pistike nagypapájának a testvérének a lányának az unokaöccsének a vejének a bátyja gyümölcsfeldolgozó üzem tulajdonos. Mivel érdekelnek a részletek, ezért elmentek hozzájuk egy üzemlátogatásra. A következőket látjátok, halljátok.
A legtöbb anyag, amellyel találkozunk, nem kémiailag tiszta anyag. Néha szükség van különböző elegyek szétválasztására, vagy legalábbis valamelyik alkotórész arányának növelésére.

Az ábrán egy lepárló berendezés vázlata látható.

I.1 Miután alágyújtanak a berendezésnek, az A jelű rézcső egy órán keresztül legfeljebb langyosodik, majd hirtelen elég forró lesz ahhoz, hogy megégesse a kezedet.
Újabb pár perc múlva B csonkon valami elkezd csepegni. Mi a jelenség magyarázata?

I.2 Miért érdemes a csövet rézből készíteni?

I.3 A D és C csonkok a hozzájuk csatlakozó csövekkel a hűtővíz keringtetését szolgálják. A jó hatásfokú hűtés érdekében melyiken érdemes a vizet be- illetve kivezetni?

I.4 10 kg 8 m% cukrot tartalmazó gyümölcs erjesztésével kapott cefréből kétszeres desztillációval mennyi 50 V% alkoholtartalmú pálinka készíthető, ha a desztilláció hatásfoka 60%? (ρetanol = 0,789 g cm-3)

I.5 A főzés kezdetén az első pár csepp pálinkának általában kellemetlen, Technokolra emlékeztető szaga van, a vége felé pedig enyhe zavarosodása figyelhető meg (ezt néha szűréssel el is szokták távolítani.) Mely vegyület(ek) tehetők ezért felelőssé és mivel magyarázható a jelenléte/jelenlétük? Honnan lehet a főzés során tudni, hogy mikor alkalmas a lecsapódó elegy emberi fogyasztásra alkalmas?

I.6 Egy átlagos, rendes pálinkafőzde 300 l alatti cefremennyiségekkel nem foglalkozik. Miért?

I.7 Újabban elterjedő eljárás a cefre kénsavazása. 1-2 példával illusztráld a kénsav hatását!

I.8 A Berendezés nélkül alkoholos italokból max. 16 %-osat tudsz készíteni. Miért is?
A Saccharomyces cereviseae élesztőnek milyen sejttani folyamat feltárásában volt kiemelkedő szerepe? Milyen tulajdonságai miatt válhatott modell szervezetté, milyen hátrányai vannak más modell szervezetekkel szemben?

Mivel Pistike csak távoli rokona az üzem tulajdonosának, így részt vehettetek a cég sorsjátékán. Mondanom sem kell, érdemes volt benevezni, hiszen csodák csodájára ti viszitek el a főnyereményt, egy űrutazást.

 


Vissza a feladatsorhoz | I. feladat | II. feladat | III. feladat | IV. feladat | V. feladat | VI. feladat | VII. feladat

 

 

A verseny kereteit a TÁMOP - 4.2.2/B-10/1-2010-0030
„Önálló lépések a tudomány területén” pályázat biztosította.