Levelezős csapatverseny – 1. feladatsor – megoldások

IV. feladat – 7 pont

A réten alattomos hifákat növesztő gombák élnek, amelyek toxikus anyagokat bocsátanak ki. Ezek az anyagok halálosan mérgezők a kockásliliomra és a zöld levelibékákra.

IV. a) A kockásliliom sejtjeiben gátolják az ATP-függő protonpumpák működését. Mely sejtalkotók nem képesek így működni, és mely anyagcsere-útvonalak fognak zavart szenvedni a sejtben? Milyen toxikus folyamatok fognak lejátszódni? Milyen külső változás figyelhető meg a növényen? Részletezzétek a folyamatokat!

Megoldás:
Működésképtelenné váló sejtalkotók: mitokondrium, lizoszóma, kloroplasztisz
Zavart szenvedő anyagcsereútvonalak: biológiai oxidáció (terminális oxidáció), lebontó folyamatok, fotoszintézis (elektron transzportlánc, ATP szintézis)
A mitokondrium és kloroplasztisz elpusztul, belsejéből kiszabadulnak az anyagok a sejtplazmába, ami sejthalálhoz vezet. A lizoszómák inaktívak maradnak, felhalmozódnak az emésztetlen anyagok a sejtben.
A növény elpusztul. (esetleg: elsárgul, fonnyad, szomorkodik, stb.)

IV. b) A békák sejtjeiben a vezikulák lefűződésében résztvevő fehérjék szintézisét gátolja a gomba mérge. Miben hal meg a béka? Fejtsétek ki!

Megoldás: Ha nem képesek a vezikulák lefűződni, akkor a megszintetizált fehérjék sem jutnak ki a DER-ből, tehát a sejt nem tudja őket átalakítani, se a rendeltetési helyükre eljuttatni. Emiatt azonban folytatódik a szintézis, mindaddig, amíg a sejt fel nem éli az energiatartalékait. A membránfehérjék pedig nem tudnak visszajutni a sejt belsejébe, egyes jelátviteli utak nem működnek, illetve a sejt nem tud alkalmazkodni a külvilághoz. Ez a béka minden sejtjére érvényes, de a leggyorsabban az idegsejtek funkcióvesztése, illetve halála vezet az állat pusztulásához.

IV. c) Hogyan tudja megmérgezni a gomba a liliomot és a békát is?

Megoldás: Elképzelhető, hogy a gomba a liliomokkal mikorrhizás kapcsolatot létesít, ami a liliom legyengülése esetén parazitizmusba csap át. Közben a gombák termőtesteit boríthatja olyan nyálka, ami a békákat mérgezi (ha hozzáér), vagy a gomba mérgező spóráit belélegzi a béka. (Egyéb kreatív válasz is elfogadható.)

– Azt javaslom, ma éjszakázzunk itt, utunkat majd holnap folytatjuk.


Vissza a feladatsorhoz | I. feladat | II. feladat | III. feladat | IV. feladat | V. feladat | VI. feladat | VII. feladat | VIII. feladat | IX. feladat

 

 

A verseny kereteit a TÁMOP - 4.2.2/B-10/1-2010-0030
„Önálló lépések a tudomány területén” pályázat biztosította.