Mérő László előadása (2019-11-28)

Az ész segédigéi - A tudás és a nemtudás pszichológiája

Az előadás Mérő László legújabb könyvéről szól.

Nem véletlen a könyv címének hasonlósága Esterházy Péter édesanyjáról szóló könyvének címéhez (A szív segédigéi). A szerző, aki Esterházy Péter katonatársa és évfolyamtársa volt, ebben a könyvben ugyanannak az éremnek a másik oldaláról beszél.

Természetesen egészen más műfaj egy tudományos esszé, mint egy posztmodern regény. A szépirodalomban határozottan műfajidegen lenne egzaktul, szabatosan definiálni fogalmakat, ott a lényeg az, hogy az olvasó érezze, élje át, miről van szó. Mérőtől is távol áll, hogy lebecsülje az Olvasó fantáziáját, de az ő műfaja valamivel egzaktabb fogalmakat igényel.

Mérő bemutatja, mitől működik látványosan jól a tudomány, miért vezetett korábban sohasem látott technikai fejlődéshez. A tudomány azonban a világ bonyolultságából, komplexitásából csak nagyon szűk szeleteket tud megragadni. Ez a könyv arról szól, miféle speciális eszközöket fejlesztett még ki az ember ahhoz, hogy megismerje a világot és benne önmagát, és melyiknek mik a korlátai.

Mérő részletesen ismerteti a misztika, a művészet, a mágia és a hit szerepét a világunk megértésében. Emellett még beszél három olyan megismerési keretről is, amelyek a jövőben csatlakozhatnak ezekhez. A parapszichológia, a mesterséges intelligencia és a termékeny nemtudás mind más és más okból jönnek szóba.

Vissza az előadásokhoz