Beszámoló a 2006/2007. II. félév programjáról

A Bolyai Kollégium matematika-informatika szemináriumán ebben a félévben sikerült megtalálni a helyes arányt a kollégista és a “felnőtt” előadások között. Többen kezdtek beletanulni egy-egy témába, így a következő félévben valószínűleg több kollégista előadás lesz. A hallgatóság általában sok érdekes kérdést is felvetett, amelyek talán a további kutatásokhoz is hozzájárulnak. Egy "kihelyezett" szemináriumunk is volt, amikor a Mindentudás Egyetemének előadására mentünk el.

Rendkívül szerencsésnek érezzük, hogy az elsősöknek a második félévre sikerült bekapcsolódni a szeminárium munkájába mindenféle értelemben: míg tavaly (és ez talán a szervetők hibája) több olyan előadás volt, melyek megértése nehézséget okozhatott, idén már rengeteg visszajelzésből látható, hogy az elsősök is követték és élvezték az előadásokat. Mészáros Gábor nagyon jó előadást tartott egy igen nehéz cikkről, a többi elsős pedig elkezdett beletanulni egy-egy témába, ezekből jövő félévre remélhetőleg előadás lesz.

A harmadévesek sokat tettek azért, hogy a fiatalok beilleszkedjenek, nyilván az, hogy az előadásokat mindenki követni tudta, az ő érdemük is. Különösen értékelendő ez az informatikusok esetében, őket idén ugyanis csak elsősök képviselték.

Hallgatóink rendkívül jól szerepeltek versenyeken: Strenner Balázs a Schweitzer versenyen 2. dicséretet kapott, megnyerte a MaFihe Országos előadói versenyt, holtversenyben első lett az ostravai matematika versenyen. Csóka Endre csapata az ACM versenyen országos első, közép-európai 11. lett. Estélyi István a Kürschák versenyen dicséretet kapott.