Géptermi tájékoztató

A kollégium számítógépes rendszere különféle szolgáltatásokat nyújt a kollégisták és alkalmazottak részére. Jelen tájékoztató célja a lehetőségek ismertetése, segítség nyújtása a beállításokhoz és a használathoz. Nem csak gólyáknak!

Tartalom


Általános tájékoztató

Gépterem

A kollégium gépterme az 505/B helyiségben található, minden kollégista számára szabadon használható (a Számítógéphasználati Szabályzatot betartva). A szolgáltatások nagy része a személyes felhasználói fiók segítségével érhető el. Egyes szolgáltatások (nyomtatás, fájlmegosztás) saját eszközzel, a szobai hálózaton keresztül is elérhetőek, más szolgáltatások (adminisztráció, könyvtár) a fal.bk belső honlapról.

Szerver

A kollégium szerverei Unix/Linux rendszerű szerverek, amelyekre a személyes felhasználói fiók segítségével lehet bejelentkezni. A szervereken találhatóak a felhasználók személyes tárhelye, valamint a szerveren keresztül érhető el a gépteremből és a szobai hálózatról is használható nyomtatási szolgáltatás.

A szerver adminisztratív adatai:

 • Név: center.bolyai.elte.hu
 • SSH ujjlenyomatok:
  • 7b:d3:fd:f8:5b:f9:3f:df:2a:f3:f0:6e:01:21:57:fe (RSA)
  • 3e:c6:d0:db:5a:ef:22:99:c7:6e:b2:08:bf:1b:c0:a8 (DSA)
  • 09:a4:ec:17:f0:c7:e9:71:60:d1:b9:91:34:d1:e4:42 (ECDSA)

A szerver elérése:

 • Parancssoros elérés: SSH kliens segítségével egy parancssoros (alapértelmezetten bash) felület érhetően el, amely programfuttatási lehetőséget nyújt a szerveren. Csatlakozáskor a szerver nevét (center.bolyai.elte.hu), valamint a felhasználói nevünket és jelszavunkat kell megadni. Windows alatt a PuTTY klienst ajánljuk.
 • Fájlmozgatás SCP-vel: A saját gépünk és a szerver között SCP kliens segítségével tudunk fájlokat mozgatni. Csatlakozáskor a szerver nevét (center.bolyai.elte.hu), valamint a felhasználói nevünket és jelszavunkat kell megadni. Windows alatt a WinSCP klienst ajánljuk, amely egy Explorer/Commander-szerű, grafikus felületű kliens.
 • Windows-os fájlmegosztás: A felhasználók saját tárhelye a szobai hálózatból a \\center.bolyai.elte.hu\FELHASZNÁLÓNÉV megosztott mappán keresztül elérhető. Az egyszeri csatlakozáshoz írjuk be a Windows Intéző parancssorába a \\center.bolyai.elte.hu\ címet, majd adjuk meg felhasználói nevünket, jelszavunkat. Sikeres csatlakozás esetén látható a saját tárhelyünk, illetve egyéb publikus megosztott tartalmak.
  A megosztott mappánk hálózati meghajtó formájában is csatlakoztatható, az egyszerűbb elérés érdekében:
  • A Windows Intézőben válasszuk a Hálózati meghajtó csatlakoztatása menüpontot.
  • A Meghajtó pontban válasszuk ki a kívánt betűt (pl. H:)
  • A Mappa pontban adjuk meg a megosztott mappánk címét: \\center.bolyai.elte.hu\FELHASZNÁLÓNÉV
  • Válasszuk ki a Bejelentkezéskor újracsatlakozás lehetőséget.
  • A Csatlakozás más felhasználónévvel pontban adjuk meg felhasználói nevünket és jelszavunkat. Saját gépünkön praktikus lehet ezen adatok mentése.
  • A Befejezés gombra kattintva a rendszer megpróbálja csatlakoztatni a mappát, amely ezután a megadott betűjelen keresztül érhető el.
 • Gépterem: A géptermi Windows-os gépre bejelentkezve a H: meghajtó alatt érhetjük el a saját tárhelyünket.

A szerver technikai okokból csak a szobai hálózatból, illetve az egyetem területéről érhető el közvetlenül. Az ELTE hálózatán kívülről (otthonról, külföldről, stb.) történő eléréshez azt javasoljuk, hogy először Caesar klaszterre lépjünk be, és onnan lépjünk tovább a kollégium szerverére:

 • SSH-val: Először a (caesar.elte.hu) szerverhez csatlakozzunk, a Caesar-os felhasználónevünkkel és jelszavunkkal, majd onnan a ssh FELHASZNÁLÓNÉV@center.bolyai.elte paranccsal csatlakozzunk a kollégiumi szerverhez.
 • SCP-vel: Az SSH-hoz hasonló módon. WinSCP kliens alatt az Advanced > Connection > Tunnel > Connection through SSH tunnel menüpontban adható meg a Caesar klaszter és az ottani felhasználónevünk a csatlakozáshoz.

Rendszergazdák

A rendszergazda e-mailben az rgazd kukac bolyai.elte.hu címen érhető el, személyesen a kollégiumban. A mindenkori rendszergazda neve és szobaszáma ki van függesztve a gépteremben. Bármilyen kérdés, vagy a szolgáltatásokkal kapcsolatos probléma esetén forduljunk hozzá bizalommal!

Géptermi Etikett

A gépterem közös helyiségünk, vigyázzunk állapotára és tisztaságára. Különösen ügyeljünk a következőkre:

 • Klíma: A gépterem klimatizált helyiség, a klíma lekapcsolása, működésének korlátozása (pl. ablakok, ajtók nyitva hagyása) a gépek túlmelegedéséhez vezet. Ez a szolgáltatások leállását okozná, illetve közvetlen tűzveszélyt jelentene. Éppen ezért a klíma lekapcsolása, átállítása szigorúan tilos! Az ablakokat, ajtót csak szellőztetési céllal nyissuk ki, távozáskor ügyeljünk rá, hogy be legyenek csukva!
 • Szerverek: A gépteremben található szerverek stabil működése érdekében ne nyúljunk illetéktelenül hozzájuk, ne pakoljunk rájuk vagy az asztalukra!
 • Nyomtató: A nyomtatókban toner/patron cseréje a rendszergazdák feladata. Ha kifogyott, jelezzük, illetéktelenül ne végezzük el a cserét, mert az a nyomtató meghibásodásához vezethet!
 • Projektor: A projektort és a kellékeit hiánytalanul hozzuk vissza a használat után!
 • Étkezés: A gépterem tisztaságának megőrzése érdekében ne itt együnk/igyunk, ne helyezzünk ételt és italt a gépek közelébe!
 • Selejt papír: A nyomtatás, fénymásolás során keletkezett felesleges lapokat a gépteremben lévő selejt papír gyűjtőbe vagy a konyhai szelektív gyűjtőbe helyezzük!
 • Egyéb hulladék: Az egyéb hulladék (vágógép papírhulladéka, tűzőgépkapcsok, stb.) a gépteremben vagy annak előterében lévő szemetesbe dobandó. Ne hagyjunk szemetet magunk után!

A rendszergazda folyamatosan végzi az eszközök felügyeletét és karbantartását, de ha bármilyen problémát, rendellenességet észlelünk, haladéktalanul jelezzük!


Szabályzatok

A kollégium számítógépes rendszerének használatáról a Számítógéphasználati Szabályzat rendelkezik, ami a Házirend részét képezi.


Felhasználói fiók

Minden kollégista és alkalmazott felhasználói fiók létesítésére jogosult, térítésmentesen. A felhasználói fiók a rendszergazdáknál igényelhető, amit érdemes mielőbb megtenni, mert ezzel lehet használni a géptermi gépet, a nyomtatót, valamint ezzel lehet bejelentkezni a fal.bk belső honlapra. A fiókhoz tárhelyszolgáltatás is jár, a fájlok a gépteremből, a szobai hálózatról vagy az ELTE hálózatán belül távolról is elérhetőek.

Igénylőlapok

Felhasználói fiók igénylés személyesen, aláírt formanyomtatvánnyal lehetséges, amely egyúttal a Számítógéphasználati Szabályzat elfogadását is jelenti. Az igénylőlapok a gépteremben is megtalálhatóak, kinyomtatva.

Tárhelyszolgáltatás

A felhasználói fiókhoz 2 GB, szabadon felhasználható tárhely tartozik a kollégium szerverén. A tárhely a következő mappákban található adatokat foglalja magába a szerveren:

 • /home/FELHASZNÁLÓNÉV: A felhasználó személyes könyvtára, elérése az Általános tájékoztató részben leírt módon lehetséges.
 • /profiles/FELHASZNÁLÓNÉV és /profiles/FELHASZNÁLÓNÉV.V2: A géptermi gépre történő bejelentkezéshez tartozó személyes profil. Elérhető a gépteremből, vagy SSH/SCP bejelentkezéssel.

A szerveren található egy speciális mappa, a /scratch, amely minden felhasználó számára elérhető, ideiglenes, közös adattárolásra. A mappa a személyes kvótába nem tartozik bele, azonban a rendszergazdák korlátozhatják a tartalmát, a régóta fent lévő állományokat törölhetik. A mappa elérhető a gépteremből, SSH/SCP bejelentkezéssel, illetve Windows-os megosztott könyvtár formájában is.

Figyelem! Ügyeljünk a tárhelyünkre, megtelt tárhely különböző problémákat okozhat (akadozik a nyomtatás, a géptermi gépen adatvesztés történik). Az aktuális kvótafelhasználásunkat a quota -s paranccsal ellenőrizhetjük.
A tárhelyen lévő adatokat a rendszergazdák nem ellenőrzik, tartalmukért felelősséget nem vállalnak, bármilyen jogsértő magatartás következménye a felhasználót sújtja.

Személyes honlapok

A szerveren személyes honlapok hozhatóak létre. A tartalmakat a /home/FELHASZNÁLÓNÉV/public_html könyvtárba kell helyezni, az internetről a http://people.bolyai.elte.hu/~FELHASZNÁLÓNÉV címen érhetőek el. A szerver PHP, és a public_html/cgi-bin könyvtárban CGI szkript futtatatási lehetőséget is nyújt. A működéshez szükséges, hogy a saját könyvtárunk listázható, a public_html könyvtár olvasható legyen mindenki számára. A hozzáféréseket a saját könyvtárunkból a chmod a+x . és chmod -R 0755 public_html parancsokkal állíthatjuk be.

Figyelem! A személyes honlapok támogatása 2017. december 31. napján megszűnik. A személyes honlapok létrehozására a Caesar klasztert javasoljuk. A régi személyes honlapokat 2018. január 1. után kívánság szerint átirányítjuk egy megadott külső címre.

Jelszóváltoztatás

 • Parancssorból: a passwd paranccsal.
 • Géptermi gépen: a Ctrl+Alt+Delete billentyűkombináció leütése után.
 • Honlapon: a fal.bk Személyes adatok szerkesztése menüpontjában.
 • Személyesen: az elfelejtett jelszó helyett a rendszergazdáknál új jelszó igényelhető.

Géptermi gép

A gépteremben lévő hallgatói számítógép minden kollégista számára szabadon használható, felhasználónévvel és jelszóval történő bejelentkezés után. A szabad felhasználhatóság magába foglalja a böngészést, dokumentumszerkesztést, nyomtatást, szkennelést, de természetesen a szabadidős tevékenységeket is. Kérjük azonban a dolgozni kívánó (különös tekintettel nyomtatni és szkennelni vágyó) felhasználókat előnyben részesíteni a szórakoztató tevékenységek végzésével szemben. A gépre a rendszergazda jogosult programot telepíteni, az egyéni igényeket feléje jelezzük.

A géptermi gépen a saját könyvtárunk a H: meghajtón, a scratch tárhely az S: meghajtón keresztül érhető el. A személyes profilunk (dokumentumaink, beállításaink) a szerver /profiles/FELHASZNÁLÓNÉV illetve /profiles/FELHASZNÁLÓNÉV.V2 mappájában tárolódnak, bejelentkezéskor onnan kerülnek letöltésre, kijelentkezéskor oda másolódnak fel. A gyors ki- és bejelentkezés érdekében javasoljuk, hogy a fájljainkat ne a Windows dokumentumok könyvtáraiban vagy asztalán tároljuk, hanem a H: meghajtón. A géphez természetesen külső adattárolók (pendrive, telefon, külső winchester) is csatlakoztathatóak USB porton keresztül.


Nyomtatás

A kollégium jelenleg egy színes lézer és egy tartalék fekete-fehér tintasugaras rendelkezik, melyek a gépteremben találhatóak, és felhasználói azonosítás után használhatóak.

A színes nyomtató automatikus kétoldalas nyomtatást is támogat, a tartalék csak kézi átfordítással. A papír a polcokon található, újratölthető kifogyás esetén. A tonert/patront a rendszergazda cseréli!

Nyomtatószámlázás

A nyomtatott oldalak számát a szerver rögzítheti, és oldalankénti díjat számolhat fel. Az aktuális költségek:

 • Egyoldalas fekete-fehér: 10 Ft/oldal
 • Kétoldalas fekete-fehér: 15 Ft/lap (7.5 Ft/oldal)
 • Egyoldalas színes: 30 Ft/oldal
 • Kétoldalas színes: 45 Ft/lap (22.5 Ft/oldal)

Minden belsős kollégistának félévenként 300 Ft értékben ingyenes a nyomtatás.

A számlázás minden esetben félévenként történik, és a fizetendő összeg a kollégista számláján tartozásként jelenik meg.

Nyomtatás folyamata

Jelenleg PDF típusú fájlok nyomtatására van lehetőség. A nyomtatás bejelentkezés után minden kollégista számára elérhető a https://www.bolyai.elte.hu/nyomtat felületen. A fájl kiválasztása és a paraméterek beállítása után a nyomtatás gomb megnyomásával lehet elindítani a feltöltést. Internetkapcsolattól függően több másodpercbe is telhet a folyamat, miután ez megtörtént egy válaszüzenet jelenig meg a nyomtatás sikerességéről.

Bármilyen probléma esetén a rendszergazda (rgazd kukac bolyai.elte.hu) értesítendő!


Szkennelés

A géptermi géphez csatlakoztatott szkenner bejelentkezés után szabadon használható. Használat előtt kapcsoljuk be az eszközt a tetején lévő gombbal, használat végén pedig állítsuk le. A beolvasáshoz két programot ajánlunk:

 • Windows faxoló és képolvasó: a beépített Windows eszköz segítségével kép formájában (BMP, JPG, PNG, TIF) lehet beolvasni a dokumentumainkat.
 • NAPS2: felhasználóbarátabb eszköz, támogatja a PDF formátumot, illetve saját profilt is létrehozhatunk a beállításainknak.
 • Linux: A simple-scan nevű alkalmazás használatával (keresőben simple kulcsszóval megtalálható, vagy alt+f2 billentyűk megnyomása után beírjuk, hogy simple-scan)

Fénymásolás

A géptermi fénymásoló jelenleg nem üzemel, dokumentumaink sokszorosítására a szkennelés+nyomtatás megoldást javasoljuk.


Irodai eszközök

A gépteremben különböző irodai eszközök találhatóak, melyek szabadon felhasználhatóak: tűzőgép, vágógép, spirálozógép, illetve ezekhez kellékek a polcokon. Az eszközök helyben használhatóak, a munkánk végeztével takarítsuk el a hulladékot magunk után!


Projektor

A kollégium több projektorral és vetítési kellékkel rendelkezik, melyeket a Csütörtök Estéken, a szemináriumokon, illetve egyéb kollégiumi eseményeken lehet használni. Az eszközök a gépteremben egy zárt szekrényben találhatóak, kulcs a rendszergazdától kérhető (a Választmány, a Csütörtök Esték szervezői és a szemináriumvezetők is rendelkeznek egy példánnyal). A szekrényben a projektorok mellett más kellékek is találhatóak: kábelek, hosszabbító, távirányító, lézerpointer, mikrofon. Használat után mielőbb vigyük vissza mindegyiket, hogy a legközelebbi eseményen is használhatóak legyenek!


fal.bk

A fal.bk egy belső honlap a kollégisták számára, amely felhasználói azonosítás után érhető el. A fal-on jellemzően adminisztrációs feladatokat tudunk ellátni, a főbb funkciók:

 • Adatbázis: A jelenlegi és volt kollégistákat gyűjtő adatbázis. Az adatbázisban lévő személyes adatok egy része publikus, a honlapon is megjelenik (szak, évfolyam, e-mail, honlapcím), mások csak a kollégium vezetése számára érhetőek el. Az adatbázist érdemes naprakészen tartani, az adataink rendszeres frissítésével.
  • Személyes adatok szerkesztése: Adat- és jelszómódosító felület.
  • Félév értékelés: A kollégisták kötelesek minden félév beszámolniuk az adott féléves teljesítményükről. A beszámolót ezen az űrlapon keresztül lehet megtenni.
 • Nyilvános levelezőlistáink: Levelezőlistáink felsorolása, fel- és leiratkozási lehetőséggel.
 • Szavazások: A kollégium közéleti kérdéseit érintő szavazások felülete.
 • Könyvtár: Könyvtári adatbázis és kölcsönzőrendszer.