Levelezős csapatverseny – 1. feladatsor

II. feladat

A beszállás nem ment zökkenőmentesen, súlyosan hiányos csomagoddal végre-valahára az űrhajóra kerültél. Fáradtan összerogysz és elalszol. Sikerült átaludnod a kilövést, és mikor felébredsz, már Föld körüli pályán keringtek. Odaevickélsz valahogy az űrhajó ablakához, és megpróbálsz kinézni rajta. A következőket látjátok az ablakból: (Nem szabad szemmel, van színházi látcsövetek.) (A legénység tagjai közül néhányan életük jelentős részét a számítógépük előtt töltötték. Egyikük felfestette a Google Maps mindenféle jeleit az ablak szélére, mert neki így otthonosabb. Ezzel nekünk sok munkát megtakarított.)

II.1. Nevezd meg a képen látható objektumot! Hol található? (kontinens, ország, állam, település) Az európai országoknak és Oroszországnak hol található hasonló létesítménye? (ország, állam, település) Miért szerencsésebb az európai létesítmény elhelyezkedése, mint az orosz létesítményé?

II.2. Melyik tó látható a képen? Hol található? (kontinens, ország, állam) Milyen típusú tó ez, hogy keletkezett? Ez egy különösen szép példája az ilyen típusú tavaknak. Miért ilyen ritkák ezek? (3 ok)

II.3. Milyen irányba folyik a képen látható folyó? Mi a folyó neve, és melyik két ország határát alkotja (a mellékelt képen látható szakaszra vonatkozik csak)?
Melyik vízesés látható a nagyított képen? Hogy alakult ki, minek köszönheti jellegzetes alakját? Jellemezd a két ország gazdaságát a képek alapján!

II.4. Hol található a kép közepén lévő terület? (kontinens, ország/tájegység) Milyen természetföldrajzi jelenség látható a képen? Mi a kérdéses terület neve?

II.5. Hol található a kép közepén lévő terület? (kontinens, ország, város) A képen látható a város egy nevezetessége, mi ez, és miről híres? Milyen magasan járt a fényképezés időpontjában a Nap?

II.6. Melyik tó látható a képen? Miért van a figyelem középpontjában? Meséld el a rövid történetet (5-6 mondat)! Jelöld be a képen a történet lényeges elemeit (azokat, amiket akkor is észrevennél, ha egy ismeretlen vidékről készült kép lenne ez!)

II.7. Mi látható a képen? Melyik városhoz tartozik? Az ország ahol a kép készült nagyon ki van szolgáltatva a természetnek, a kilátásait pedig egy napjainkban is zajló folyamat még tovább rontja.
Mi ez a folyamat és hány féleképpen rontja az ország esélyeit az adott természeti erővel szemben (3)?

II.8. A kép alapján rekonstruáld az Atlanti óceán kialakulásának a történetét (elég, ha az északi, középső és déli medence kialakulásának kezdetét megfejted)! Indoklás szükséges! A különböző korú kéreg színnel való jelölésének skálázása elég kaotikusnak tűnhet, de nem véletlen van így. Mi az oka annak, hogy a 80 millió év és a 120 millió év közötti időszak egy színnel van jelölve? Milyen módszerrel határozhatták meg a kéreg korát? Ha nem jöttök rá, akkor azért is jár pont, ha felsoroltok 3 módszert, amivel kőzetek korát lehet megállapítani úgy, hogy legyen köztük abszolút és relatív kormeghatározási módszer.

 


Vissza a feladatsorhoz | I. feladat | II. feladat | III. feladat | IV. feladat | V. feladat | VI. feladat | VII. feladat

 

 

A verseny kereteit a TÁMOP - 4.2.2/B-10/1-2010-0030
„Önálló lépések a tudomány területén” pályázat biztosította.