Levelezős csapatverseny – 1. feladatsor – megoldások

VII. feladat – 5 pont

János és a Mágus is kiválóan érezték magukat, ezért úgy döntöttek, elidőznek egy keveset ebben a korban. A siker híre hamar elterjedt az egyetem többi tanszékén is. Pár nap múlva egy másik professzor fordult hozzájuk, segítséget kérve.

Egy francia tengerész naplójának néhány sorát kellene kiegészíteni:

„1804........., Falkland-szigetek: Készülődünk. Isidore Marie Auguste François Xavier Rimbeadouésiaoux admirális teljes harckészültséget rendelt el, holnap hajnalban támadunk. Az idő tiszta, a látási viszonyok jók, tüzéreink a legkiválóbbak az óceánon, az angolok megnézhetik a tenger fenekét.

1804........., Falkland-szigetek: Egy órával napkelte után tüzet nyitottunk az ellenségre. Mindhiába. A lövegeink célt vétenek. Rendre pár száz méterre a célponttól balra esnek vízbe a lövedékek. Elvesztünk.

A Jó Isten segítségünkre sietett. Az egyik tüzér rájött, hogy .........”


Mint a történésztől megtudták, a franciák győzelmet arattak, több angol hajót is elsüllyesztettek, sokat harcképtelenné tettek, így az angolok kénytelenek voltak visszavonulni.

VII. Rekonstruáljátok a történeteket, miért tévesztettek célt a franciák?

Megoldás: „1915-ben, az első világháború idején a Falkland-szigetek térségében (déli szélesség 50. fok) tengeri ütközetre került sor a német és angol hadihajók között. Az angolok nagy távolságból (több 10 km) igen pontosan céloztak, de ennek ellenére mintegy 100 méterrel eltévesztették a célt. A lövedékek a megcélzott hajók bal oldalán csapódtak a vízbe. Ez a Coriolis-erő következménye – gondolhatjuk –, mely a déli féltekén balra téríti el a mozgó testeket. Igen ám, de a hajók célzóműveibe addigra már beépítették a Coriolis-hatást kompenzáló berendezést. A baj csak az volt, hogy ezt az Anglia (északi szélesség 50. fok) körüli csatákra tervezték. A hiba így a déli féltekén a Coriolis-eltérülés kétszerese lett!” (Tél, Fizikai szemle 2006)
A feladathoz ez a „mítosz” adta az ötletet, maximális pont a Coriolis erőt is tartalmazó megoldások kapnak. Mivel a mítosz valóságtartalmát sokan megkérdőjelezik, és az általunk kiszámolt eltérülés alatta marad a 100 méternek, egyéb fizikailag, földrajzilag helytálló magyarázatokat is minimális pontlevonással elfogadtunk. A történelmi adatokat megváltoztattuk, hogy a keresők által megoldott feladatok számát csökkentsük, a témában további információk szerzésére viszont jó szívvel ajánljuk, különösen angol nyelven.

János kis gondolkodás után ezt a kérdést is sikeresen megválaszolta, de mivel alapvetően a természettudományok érdeklik, később kémiai problémák megoldását tűzte ki célul, a kor tudását és lehetőségeit használva.


Vissza a feladatsorhoz | I. feladat | II. feladat | III. feladat | IV. feladat | V. feladat | VI. feladat | VII. feladat | VIII. feladat | IX. feladat

 

 

A verseny kereteit a TÁMOP - 4.2.2/B-10/1-2010-0030
„Önálló lépések a tudomány területén” pályázat biztosította.