Levelezős csapatverseny – 2. feladatsor

IV. feladat – 10 pont

– Jó napot kívánok! A lecserélt számítógépemet keresem, a merevlemezen nagyon fontos adatok vannak – érdeklődött Jancsi.
– Jó napot fiatalember! Mikor lecserélte a gépét, aláírt egy szerződést, mely szerint cégünk nem vállal felelősséget az esetleges adatvesztésért – mondta egykedvűen Tadeus Zericki, a portás.
– Kérem, nem én cseréltem le. És higgye el, nagyon fontos adatok vannak rajta. Ha nem nyerjük meg a Bolyais csapatversenyt, nem jutunk el a nyári táborba.
– Vagy úgy, a Bolyais csapatverseny. Arról már hallottam, ez valóban fontos. Utána nézek, pár percet várjon, kérem – válaszolta Tadeus.

Várakozás közben Jancsinak bőven jutott ideje körülnézni. A hely nem volt épp szívderítő. A logisztikai központ a közelmúltban vásárolhatott egy újabb földdarabot a terjeszkedéshez.

– Úgy nézem, több időbe fog telni, amíg megtaláljuk, amit keres – mondta visszaérve Tadeus.

– Nem baj, úgyis kérdezni akartam néhány dolgot erről a telekről, és az itt élő állatokról. Nem bánja, Tadeus? – kérdezte Jancsi.
– Nem, éppen ellenkezőleg. Magam is hobbiból biológiával foglalkozom, persze nekem is vannak kérdéseim, amikre hátha Ön tud válaszolni. Egyébként szólítson csak Tádénak.

Tádé és Jancsi még sokáig beszélgettek, a környező területekkel kapcsolatban pedig számos kérdés merült fel:

A védett szikes mezőn öt éve felhagytak a szarvasmarhák legeltetésével. A területen egyre kevesebb bárányparéjt és hernyópázsitot látni, viszont megjelentek új fajok is, mint a gyepűrózsa és a kökény. Néhány helyen nyárfa magoncokat látni.

IV. a) A szarvasmarhák milyen módon szabályozták a terület flóráját és faunáját? (legalább 3 hatást soroljatok fel)

IV. b) A szikes mező mely területén jelenhettek meg a cserjék? (Gondoljatok a talaj tápanyag és fém-ion tartalmára!)

IV. c) Milyen társulás változásokat ismertek? Jellemezzétek őket! Melyikre illenek a társulás fenti változásai?

IV. d) A szomszédos tanya körül bálványfákat akarnak telepíteni. A helyi természetvédelmi hatóságok nevében foglaljátok össze 7 mondatban, hogy milyen veszélyei vannak a telepítésnek a védett szikes mezőre nézve! Térjetek ki a faj jellemzésére!

IV. e) Soroljatok fel három további inváziós fajt, és jellemezzétek őket a következő szempontok szerint egy-egy mondattal:

  1. származási hely
  2. gazdasági jelentőség
  3. védekezés a fajjal szemben

A beszélgetés után végre sikerült információt szerezni a merevlemezt illetően. Mint megtudta, szerencsére minden egyes alkatrész útját dokumentálják, így könnyen megtalálhatja a winchestert a feladatmegoldásokkal.
– A 62-es telepre vitték – mondta Tadeus.
– Az közel van? – kérdezte Jancsi.
– Kairóhoz közel. De azért gondolom elmegy érte, ugye? Ilyen fontos dolgokért érdemes áldozatot hozni.
– Hogyne. Akkor kérek még egy jegyet a társaságtól. Minden jót Tádé, és köszönöm a segítségét!


Vissza a feladatsorhoz | I. feladat | II. feladat | III. feladat | IV. feladat | V. feladat | VI. feladat | VII. feladat

 

 

A verseny kereteit a TÁMOP - 4.2.2/B-10/1-2010-0030
„Önálló lépések a tudomány területén” pályázat biztosította.