Levelezős csapatverseny – 3. feladatsor – megoldások

XI. feladat – 15 pont

Jancsi közreműködésével a vállalkozás +30% profitra tett szert. Hálájuk jeléül a dolgozók egy első osztályú, nem Uganda Wings repülőjeggyel ajándékozták meg.

– Köszönjük, hogy kioptimalizáltad az útvonalat. A reptérre csak egy hét múlva tudunk eljuttatni a megszaporodott Interpol járőrözések miatt. Tényleg, van olyan szó, hogy kioptimalizálni? Egyébként is van értelme annak a kérdésnek, hogy van-e olyan szó, hiszen a szavakat mi magunk alkotjuk... – kérdezte
Immanuel Can’t Händel d’Power, a csempészek vezetője, aki szabadidejében szívesen olvasta idealista filozófusok munkáit.
– Ez azért nem egészen így van. A hivatalosan elfogadott szavakat egy külön szerv fogadja el minden országban. Nálunk például, ha jól tudom, az MTA Nyelvtudományi Intézete. De ne kritizáljuk tovább a józan észt. Egyébként örülök, hogy segíthettem, különösképpen azért, mert egy repülőjegyet kaptam cserébe .– válaszolt okosan Jancsi.
– Nekünk most mennünk kell, jövő héten jön érted Søren, és elvisz a reptérre. Üdv és kívánom, hogy találj értelmet ebben a felkavarodott világban! – mondta Immi, és felpattant a hátimotoros ernyőjére.
– Ha már ennyi ideig itt kell lennem, felfoghatnám az egészet nyaralásként – gondolta Jancsi.
– De akkor egész nap lógatnom kellene a lábam, az meg elég unalmas. Inkább megcsinálok néhány kísérletet, amiket már régóta el akartam végezni.

XI. Készítsétek el az alábbi kísérleteket, töltsétek ki a hozzájuk kapcsolódó táblázatot és csatoljatok fényképeket a kísérletek fázisairól!

1. Fotoszintézis I.
A kísérlet elvégzéséhez borítsatok be egy levelet fekete kartonpapírral néhány napra, majd szedjétek le a levelet egy normál levéllel együtt. A leveleket külön-külön főzzétek ki először forró vízben, majd forró alkoholban (70% etanol). Az így előkészített levelekre cseppentsetek betadine-t. Szebben látható az eredmény, ha a cseppentés előtt a leveleket óvatosan csipesszel széthajtogatjátok.

2. Fotoszintézis II.
Néhány zöld levelet egy kevés homokkal dörzsmozsárban zúzzatok szét, majd adjatok hozzá alkoholt, és az így nyert pépet töltsétek egy kis főzőpohárba, amibe állítsatok írókrétát, vagy szűrőpapírt. (A poharat parafilmmel fedjétek le.)

3. Antociánok
Konyhai turmixszal készítsetek lila káposztából natúr levet, amit szűrés és a növényi részek eltávolítása után hígítsatok fel desztillált vízzel. Ezután három kisebb főzőpohárba egyenlően osszátok szét a folyadékot. Az első mintához adjatok ecetet, a másodikhoz szappanoldatot, a harmadikhoz konyhasóoldatot.

Figyelem: A kísérleteket az iskolai laboratóriumban, tanári felügyelet mellett végezzétek! Az alkoholt vízfürdőben melegítsétek, ügyeljetek egymás testi épségére és tartsátok be a tűz és balesetvédelmi előírásokat!

Megoldás:

A kísérlet típusa:Tapasztalat:Magyarázat:
Fotoszintézis I.A fényben tartott, elszíntelenedett levél a betadine hatására sötétkékre-feketére színeződik. A sötétben tartott barnás színű lesz, vagy nem változik meg.(Ahol nem oldódott ki a klorofill, a levél zöld maradt.)A fényben tartott levélben működött a fotoszintézis, a keményítőt a betadine-ben található jóddal mutattuk ki. A jód ionok a keményítő amilóz helix-eibe „beleakadtak”, így megváltoztatták a molekula fénytörését, és kék szín jelent meg. A sötétben tartott levélben elmaradt a fotoszintézis, ezért nem játszódott le a reakció.
Fotoszintézis II.A fehér írókrétán vagy szűrőpapíron felfutottak különböző magasságúra a fotoszintetikus pigmentek.A kísérletben egy kromatográfiás eljárást alkalmaztunk. A statikus fázis a kréta/szűrőpapír, a mozgó fázis az alkohol, melyben az elválasztandó anyagok találhatok. A mozgó fázist keresztülvezettük a statikus fázison és a kapilláris hatásnak megfelelően a mozgó fázis elmozdult a statikushoz képest. A különböző alkotók különböző sebességgel mozognak a stabil fázishoz képest. A fotoszintetikus pigmentrendszerek színanyagai:
  • klorofill-a(kékeszöld)
  • klorofill-b(sárgászöld, oliva)
  • b-karotin(élénk sárga, narancs)
  • xantofill(fakó sárga)
AntociánokAz ecettel kezelt oldat pirosra, a szappanoldattal kezelt zöld színűre váltott. Konyhasóoldat hatására nem történt változás.A hidrogénion koncentráció változtatásával megváltozik az antociánok elektronszerkezete, így eltérő lesz a fénnyel szembeni viselkedésük. Ecet hatására csökkent a káposztalé pH-értéke, savas lett az oldat. Szappanoldattal a lúgos tartomány felé toltuk el a hidrogénion koncentrációt. A konyhasóoldat nem változtatta meg az oldat kémhatását, semleges maradt.

A mellékelt fényképek közül minden saját készítésű felvételt elfogadtunk.

A hét hamar eltelt a kísérletezgetéssel, így Jancsi sikeresen hazajutott a levelezős verseny beküldési határideje előtt.


Vissza a feladatsorhoz | I. feladat | II. feladat | III. feladat | IV. feladat | V. feladat | VI. feladat | VII. feladat | VIII. feladat | IX. feladat | X. feladat | XI. feladat

 

 

A verseny kereteit a TÁMOP - 4.2.2/B-10/1-2010-0030
„Önálló lépések a tudomány területén” pályázat biztosította.